Beste planten voor een bijvriendelijke tuin

een bijvriendelijke tuin

Hoewel je ze misschien vaker vervelend vindt, zijn bijen toch ontzettend belangrijk voor onze samenleving. De dieren zijn erg kwetsbaar en hun populatie neemt zo helaas af. Ze zijn toch erg belangrijk voor het bestuiven van diverse bloemen en planten ieder jaar, waardoor het belangrijk is om deze dieren dus te helpen. Hieronder staan de beste planten voor een bijvriendelijke tuin, waarmee je zelf ook de bijen een handje kunt helpen.

een bijvriendelijke tuin

Lavendel

Dit is misschien wel zo ongeveer de bekendste plant die ieder jaar weer veel bijen aantrekt. Lavendel is een perfecte toevoeging aan een bij vriendelijke tuin. Niet alleen help je de bijen zo, maar de paarse bloemen zien er ook nog eens prachtig uit! Ook ruiken ze ontzettend lekker, wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is.

Allium

Een andere plant die goed geschikt is voor bijen is de Allium. Bijen hebben hier namelijk profijt van dankzij de nectar en de pollen waar het voor zorgt. Deze planten staan ook nog eens leuk in je tuin, dankzij de paarse of witte bollen met bloemetjes op lange stelen. Zo is je tuin bij vriendelijk én kleurrijk. Als je een mooie lange Allium wilt hebben in je tuin is de Allium Gladiator misschien een goede oplossing. Deze heeft namelijk prachtige, indrukwekkende paarse bloemen.

Zonneroosje

Dit kleine plantje bloeit iedere zomer prachtig, waardoor je tuin er ook mooi uit zal zien. Tussen juni en augustus kun je ieder jaar de mooie bloemen van deze laagblijvende plant zien. Bijen zijn ook nog eens dol op deze plant en het staat ook nog eens mooi! Als je liever niet de gewone plant wilt hebben, kun je nog altijd kiezen voor de hybride ‘Raspberry Ripple’. Deze heeft namelijk roze bloemen met een knalgeel hartje.

Zonnehoed

De zonnehoed is weer een andere plant waar bijen en hommels echt dol op zijn. Deze plant heeft lange stengels met daarop grote bloemen. Deze plant zal echt zorgen voor een kleurrijke tuin, want de bloemen komen in allerlei kleuren! Doordat het hoofd van de bloem zo groot en opvallend is, kunnen de bijen het makkelijk zien en er altijd even snel van eten als ze dat willen.

Vetkruid

Als je een iets minder opvallende plant in je bijvriendelijke tuin wilt, is vetkruid misschien een goede plant voor in je achtertuin. Bijen zijn namelijk gek op deze dikke, vlezige bladplant. De plant is minder opvallend dan andere bij vriendelijke planten, doordat deze kleine bloemetjes heeft. Vetkruid bloeit meestal al vroeg in het voorjaar, waardoor je al vroeg van de mooie bloemetjes kunt genieten.