Een sleutelplan opstellen kunt u door een slotenspecialist doen, maar u kunt ook eenvoudig zelf een sleutelplan maken. Wat staat er allemaal in een sleutelplan? Allereerst is het belangrijk om te weten wat een sleutelplan inhoudt. Een sleutelplan, ook wel sluitplan of toegangscontrole plan genoemd, is een overzicht met deuren waarin staat wie tot welke deur toegang heeft. Zowel bedrijven als particulieren kunnen een sleutelplan maken.
Bij het maken van een sleutelplan is het handig om gebruik te maken van Excel. Hierin maakt u een matrix met aan de ene kant alle toegangsdeuren en aan de andere kant de gebruikers. Vervolgens zet u een kruisje bij de persoon (of afdeling) die u toegang wilt geven tot een bepaalde deur. Bij de toegangsdeuren schrijft u welke cilinder (halve, dubbele of hele cilinder) u nodig heeft en welke maat. Bij de gebruikers geeft u aan hoeveel sleutels elke gebruiker mag hebben. Aan de hand van het aantal cilinders en sleutels kunt u een prijsopgave voor een sleutelplan opvragen. Door middel van het zetten van kruisjes in de matrix kan een slotenspecialist het sleutelplan voor u uitrekenen. Het is belangrijk om ook aan de toekomst te denken. Komen er nog meer kamers/ruimtes bij in de toekomst? Zet dit ook alvast in het matrix-schema, zodat hier rekening mee gehouden kan worden in de berekening van het sleutelplan.
Een sleutelplan is zoals gezegd ideaal voor bedrijven en particulieren, omdat u geen grote sleutelbos meer nodig heeft voor elke deur. U bepaalt zelf wie waar toegang tot krijgt. Mag de schoonmaker zowel de voor- en achterdeur en werkruimte in en de kinderen alleen in de voor- en achterdeur? Of verhuurt u kamers en wilt u met de hoofdsleutel overal naar binnen kunnen komen en elke bewoner mag alleen in zijn eigen woning komen? Dit kunt u regelen in een sleutelplan.