Paalfundering voor een betere draagkracht!

Maarten van der Pol

Wanneer jij een bodem hebt met een te lage draagkracht dan kun jij daar geen huis op bouwen. Om ervoor te zorgen dat het toch mogelijk is wordt er gebruik gemaakt van een paalfundering. Met deze fundering wordt de bodem een heel groot stuk verstevigd. Het huis kan dan niet meer wegzakken doordat de bodem niet stevig genoeg is. Voordat de palen in de grond worden gezet zijn er wel een paar dingen die van te voren moeten worden gedaan om te weten of het wel echt nodig is. Je kan het dan ook moeilijk zelf aanleggen in de achtertuin en er is dan echt een team nodig om de fundering aan te leggen.

paalfundering

Meten is weten

Wanneer jij wilt weten of jij een paalfundering moet aanleggen moet jij natuurlijk wel eerst meten. Er wordt dan gemeten of de bodem wel stevig genoeg is om het huis te kunnen dragen. Dit wordt vaak gemeten tot een diepte van wel vijftig meter. Wanneer jij namelijk gaat kijken bij een te ondiep stuk dan loop je het risico dat de bodem alsnog kan wegzakken, want jij weet niet wat er onder de tien meter zich bevindt. Meten is weten en dat is dan ook zeker belangrijk om te doen.

Soorten palen

Er zijn een paar verschillende type palen die worden gebruikt voor een paalfundering. Om te beginnen wordt er gebruik gemaakt van een betonnen paal. Dit is vrij goedkoop, maar toch super stevig en gaat daarom lang mee. Een stuk duurdere paal is een stalen paal. Dit is nog steviger, maar doordat het een metaal is, is de prijs ook een stuk hoger. Verder werd er vroeger gebruik gemaakt van een houten paal. Dit was lekker goedkoop en nog veel huizen die rond 1967 zijn gebouwd staan op houten palen.